υπάρχει «πρόβλημα»
Oδεύουμε σε εκλογές..
Οδεύουμε για 5η φορά τα τελευταία 6 χρόνια σε εθνικές εκλογές, έχοντας αλλάξει 4 πρωθυπουργούς (3 εκλεγμένους + ο Παπαδήμος). Αυτό αποτελεί δείκτη τύπου «η χώρα έχει πρόβλημα». Εμφανίζεται και αλλού, πάντα όμως όταν υπάρχει «πρόβλημα». 6 πρωθυπουργούς είχε αλλάξει η Ιταλία μεταξύ 1992-1998, τότε που αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα διαφθοράς (πολιτικοί, δικαστικοί, κόμματα κλπ).
Είμαστε κάτοικοι μιας χώρας που είναι βαρύτατα ασθενής ηθικά-πολιτικά-οικονομικά. Επειδή η «χώρα έχει πρόβλημα» καλώς γίνονται εκλογές, γιατί ο λαός κυρίαρχος εκλέγει-αποφασίζει-αποφαίνεται (ας αφήσουμε τα περί ‘αρίστων και υπηρεσιακών’ και εννοείται τα περί ‘πραξικοπηματικά επαναστατών’)..
Και ναι το πρόβλημα του «η χώρα έχει πρόβλημα» δεν είναι τωρινό, σίγουρα όμως είναι και τωρινό.
Και επειδή είναι (και) τωρινό τώρα:
-να μην κάνουμε στραβά μάτια, υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο, υπάρχουν προβλήματα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και δεν είναι πλέον γενικά και αφηρημένα ,
-να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να αναλογιστούμε τις ευθύνες με φρόνηση, δηλαδή με γνώση, με αντίληψη, με σκοπό, με τις δικές μας ταυτίσεις.
Γιατί εντάξει υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν αναγκαστικά (αναγκαιότητα), υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς να τα υπολογίζουμε (τύχη), υπάρχουν όμως και πράγματα που περνούν από το χέρι μας.
Άλλωστε ο Επίκουρος για τον πολίτη με φρόνηση πρότεινε:«όσα σχετίζονται με σένα, να τα στοχάζεσαι μέρα νύκτα, μόνος σου ή με κάποιον σαν και σένα, και ποτέ σου δεν πρόκειται να ταραχτείς, είτε στον ύπνο σου είτε στον ξύπνιο σου»..