Θα άφηνες ποτέ την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή;
Αν όχι, τότε γιατί δεν προσέχεις στο διαδίκτυο; Με αφορμή τα όσα γίνονται από την εξάπλωση των ransomware ιών τους τελευταίους δυο μήνες αλλά και διάφορες ιστορίες που διαβάζω στο διαδίκτυο σχετικά με την έλλειψη παιδείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκα αν πραγματικά είμαστε έτοιμοι για την εποχή που έρχεται και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη.
Από την μια, η έκθεση στα social media και η έλλειψη παιδείας πάνω στη χρήση τους ιδίως για τους νέους έχουν αυξήσει κινδύνους διαφόρων ειδών, ψυχολογικούς, σωματικούς ακόμα και εγκληματικούς. Τους ψυχολογικούς φαντάζομαι όλοι τους αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης από τα social media ενώ οι σωματικοί έγιναν πρόσφατα γνωστοί όταν ένα παιχνίδι προκλήσεων εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο μέσω του facebook το οποίο ζητούσε από παιδιά να βλάψουν με διάφορους τρόπους την σωματική τους ακεραιότητα. Θα αναρωτιέστε πως συνδέονται τα social media με την εγκληματικότητα… δεν ξέρω πραγματικά πόσες φορές έχω διαβάσει περιπτώσεις κλοπής επειδή κακοποιοί είδαν που είχε κάνει check in το θύμα, μακριά από το σπίτι του προφανώς. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι που μου διαφεύγουν, το ζήτημα όμως είναι απλό, πρέπει να προσέχουμε πριν πατήσουμε το κουμπί «Δημοσίευση» καθώς ότι ανεβάζουμε μένει για πάντα στο διαδίκτυο. Πρέπει επίσης σίγουρα να προσέχουμε τι μοιραζόμαστε με όσους «μας ακολουθούν» ή είναι «φίλοι μας», ποτέ δεν ξέρεις τι βλέπει κανείς για εμάς.
Από την άλλη η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Πολλοί με ρωτάνε «καλά, εμένα θα χτυπήσουν; Σιγά, τι έχω για να μου κλέψουν;». Και εκεί την πατάνε οι περισσότεροι, γιατί πρώτον από τη στιγμή που χρησιμοποιείς το διαδίκτυο και έχεις email και λογαριασμούς σε site και forum εκτίθεσαι ενώ χρησιμοποιώντας όλα αυτά κινδυνεύει ο υπολογιστής, το κινητό, το tablet σου κ.λπ. Αρχικά πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε backup, τι θα γίνει αν χάσεις φωτογραφίες ή αρχεία από τον υπολογιστή σου που δεν μπορείς να ξαναβρείς; Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές (VEEAM Endpoint Backup) ή ακόμα και τα ίδια τα Windows έχουν επιλογή για backup και δεν είπαμε να στήσετε έναν NAS Server στο σπίτι αλλά και ένας εξωτερικός δίσκος κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Αγοράστε ένα Antivirus ή Internet Security, ότι πληρώνεις παίρνεις που λένε οπότε με τις δωρεάν εφαρμογές για προστασία που ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε σίγουρα δεν είμαστε καλά προστατευμένοι. Τέλος, προσέξτε τι αρχεία ανοίγετε και από ποιους, αν δεν ξέρετε τον αποστολέα, αν δεν γνωρίζετε τι μπορεί να σας έχει στείλει κάποιος μην παίρνετε το ρίσκο να κάνετε κλικ, ή να ανοίξετε αρχεία, διαγράψτε αμέσως ύποπτες επικοινωνίες.
Και κάτι τελευταίο, έχει αποδειχθεί πως όλες οι κυβερνοεπιθέσεις ξεκινούν από την χρήση αδύναμων κωδικών. Κι όμως, αν χρησιμοποιείς το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησής σου, την πινακίδα ή το τηλέφωνό σου είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή ένας άγνωστος να σου χτυπήσει την πόρτα και πριν προλάβεις να απαντήσεις να μπει μέσα. Μάθε πως να χρησιμοποιείς ισχυρούς κωδικούς προστασίας.
Με δεδομένο ότι το 70% των νοικοκυριών σήμερα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχει έναν τουλάχιστον Η/Υ, το ερώτημα είναι: θα αφήνατε την πόρτα του σπιτιού σας ανοιχτή;