Tης ώρας: Είμαστε διάφανοι, όταν αυτό που δείχνουμε είναι αυτό που είμαστε- J. Dispenza

Δίσκοι του μήνα (Σεπτέμβριος 2017)

LCD-Soundsystem-American-Dream-1503672945LCD Soundsystem – American dream (DFA/Columbia records)

Οι LCD Soundsystem δημιουργήθηκαν στο Brooklyn στις αρχές του 2000 από τον James Murphy, συνιδρυτή της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας DFA records. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους κέρδισε το βραβείο Grammy ως το καλύτερο του 2005, στην κατηγορία Electronic/Dance. To 2011 κι αφού έχουν προηγηθεί άλλοι 2 δίσκοι, ανακοινώνουν την διάλυσή τους η οποία αποδείχθηκε προσωρινή καθώς το 2015 άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε καινούργιο υλικό, οπότε προκύπτει το “American dream”. Η νέα αυτή δουλειά τους περιέχει τα γνωστά electro-rock στοιχεία και γενικότερα κινείται στο ευρύτερο φάσμα της electronica. Σίγουρα πρόκειται για μια δυνατή επιστροφή καθώς αυτή η πολυπλοκότητα και ο μη περιορισμός σε αυστηρά μουσικά πλαίσια ήταν αυτό που έκανε αγαπητούς τους LCD στο ευρύ κοινό. Μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες για τον Σεπτέμβρη. Highlights: Other voices, I used to, Tonite, Call the police.

 

 

ThehorrorsvThe Horrors – V (Wolf tone/Caroline international records)

Καινούργιος δίσκος για τους Horrors, μιας μπάντας από το Essex της Αγγλίας  που μετρά μια δεκαετία στα μουσικά δρώμενα. Το “V” όπως φανερώνει και ο τίτλος του αποτελεί το 5ο τους άλμπουμ το οποίο κυμαίνεται σε indie rock φόρμες χωρίς βέβαια να περιορίζεται αυστηρά σε αυτόν τον όρο. Συμφωνώ εν μέρει ότι δεν είναι ότι καλύτερο να βάζεις ταμπέλες στην προσπάθεια των μουσικών, απλά συνήθως βοηθάει στην περιγραφή του τι πρόκειται να ακούσουμε. Όπως και να χει οι Horrors μας παρουσιάζουν μερικές καλοδουλεμένες στουντιακά συνθέσεις και παρ’ όλο που ο δίσκος ξεκινάει με μια κάπως πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα σταδιακά επανέρχεται σε πιο ήπια ακούσματα. Αξίζει θεωρώ να αναφέρουμς πως αποτέλεσαν opening act σε μέρος της περιοδείας “Global spirit tour” των Depeche Mode. Το πρώτο single με τίτλο “machine” κυκλοφόρησε από τις 13 Ιουνίου κι όλα έδειχναν πως προετοίμαζαν το κοινό για μια εξαιρετική δουλειά, όπως κι έγινε. Highlights: Machine, Point of no reply, Something to remember me by.

 

 

5913672e1d363The National – Sleep well beast (4AD records)

Άλλη μια μπάντα (με καταγωγή απ’το Ohio αλλά με “έδρα” το Brooklyn)  ιδιαίτερα αγαπητή στην χώρα μας, οι National κυκλοφορούν τον 7ο δίσκο τους έχοντας μεσολαβήσει 16 ολόκληρα χρόνια από το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Σίγουρα έχουν υιοθετήσει το δικό τους ξεχωριστό ύφος όλα αυτά τα χρόνια, στο οποίο σαφώς έχει παίξει ρόλο η σταθερότητα στο σχήμα  με τα αδέρφια Dessner στις κιθάρες, την καθηλωτική φωνή του Matt Berninger και φυσικά τους αδερφούς Devevdorf στο μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα (ίσως ο Bryan Devendorf να θεωρείται από τους κορυφαίους ντράμερ των 00s). Επίσης να αναφέρουμε πως στις επιρροές τους θα εντοπίσετε ονόματα όπως του Leonard Cohen και του Nick Cave ή ακόμα και τους Wilco, Tindersticks κλπ. Όσον αφορά το “Sleep well beast” αποτελεί ένα όμορφο δίσκο που αποτελείται από 12 συνθέσεις συνολικής διάρκειας περίπου μιας ώρας. Σαφώς σε καμία περίπτωση δεν περιέχει την “μαγεία” του “Boxer” ας πούμε, αλλά δεν παύει να είναι μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του μήνα. Highlights: Day I die, Guilty party, Dark side of the gym.

 

 

dreamsyndy-1497972094-compressedThe Dream Syndicate – How did I find myself here? (Anti- records)

Οι Dream Syndicate αποτελούσαν μια Καλιφορνέζικη μπάντα που έδρασε στα 80s, με το ντεμπούτο τους “The days of wine and roses” ν’ αποτελεί ένα από τα καλύτερα alternative rock album της δεκαετίας. Ο Steve Wynn, frontman του γκρουπ ανακοίνωσε την επανένωσή τους το 2012 για μερικές συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικό επακόλουθο ήταν μερικά χρόνια μετά, να προκύψει το “How did I find myself here” με τους ίδιους να προσαρμόζονται στους νέους ήχους της σημερινής εποχής. Από το εναρκτήριο “Filter me through you” (που εμένα μου θύμισε λίγο REM στις δόξες τους), μέχρι το “Kendra’s dream” η μπάντα αποδεικνύει πως δεν έχει χάσει καθόλου την μαγική συνταγή για δυνατά κιθαριστικά κομμάτια που κρατούν το ενδιαφέρον του ακροατή. Δώστε βάση στα “Out of my head” και “The circle” που αποτελούν παράδειγμα για πολλά νέα γκρουπ παρόμοιου ήχου. Ένα από τα σημαντικότερα reunion των τελευταίων ετών κατά την ταπεινή μου γνώμη. Highlights: Out of my head, Like Mary, The circle.

 

 

daughter-music-from-before-the-storm-new-album-score-soundtrackDaughter – Music from before the storm (Glassnote records)

Έχοντας αλλάξει δισκογραφική στέγη αφήνωντας την 4AD, οι Daughter κυκλοφορούν (έναν χρόνο μετά το πολύ καλό “Not to disappear” )την 3η τους δισκογαρφική δουλειά. Για να σας δώσω να καταλάβετε καλύτερα, πρόκειται για ένα τρίο από το Λονδίνο που δημιουργήθηκε το 2010 από την 20χρονη τότε Elena Torna, η οποία ξεκίνησε την ενασχόληση με την μουσική ακούγοντας σε νεαρή ηλικία το “Grace” του Jeff Buckley. Συνεπώς λοιπόν η μουσική τους περιστρέφεται γύρω από indie folk – rock ακούσματα και μερικές φορές περιέχει ambient ατμόσφαιρα. Βέβαια το “Music from before the storm” είναι ως επί το πλείστον ένα instrumental album καθότι αποτελεί το soundtrack για το video game “Life is strange: Before the storm”. Παρ’ όλα αυτά θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα μια ακρόαση και πιθανότατα το φετινό τους εγχείρημα να σας δώσει την ώθηση να ασχοληθείτε περαιτέρω με την περίπτωσή τους. Highlights: Burn it down, Witches, All I wanted.

 

 

517yWi7eOnL._SS500Starsailor – All this life (Cooking vinyl records)

Ίσως μια από τις πιο υποτιμημένες μπάντες των 00s οι Starsailor εμφανίζονται πάλι στο προσκήνιο, εφόσον έχει προηγηθεί μια προσωρινή διάλυσή τους το 2009. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επανένωσή τους, ο James Walsh, τον οποίο θεωρώ μια από τις καλύτερες φωνές της γενιάς του, κυκλοφόρησε 2 solo album και ισάριθμα EP. Έτσι φτάνουμε στο 2014 όπου κι αποφασίζεται μια περιοδεία με τους Starsailor πλέον και εν τέλει 3 χρόνια μετά προκύπτει ο 5ος  δίσκος τους. Το “All this life” έχει αυτή την brit pop αισθητική που τους διακατείχε πάντα και αποτελείται από 11 συνθέσεις. Θεωρώ πως σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό και αρκετά συναισθηματικό δίσκο, του οποίου η “μαγεία” αποτυπώνεται στο “Sunday best”. Ένα θετικότατο καλωσόρισμα στην μουσική για τα παιδιά απ’ το Wigan. Highlights: Listen to your heart, Sunday best, Best of me.

 

 

rs-starr-v2-2c2cf167-1a32-447d-981b-4d234b71a89eRingo Starr – Give more love (Universal music records)

Στα 77 του χρόνια πλέον ο Ringo συνεχίζει ακάθεκτος να κυκλοφορεί δίσκους, με το “Give more love” ν’ αποτελεί την 19η δουλειά του. Αποτελείται από κιθαριστικά pop τραγούδια στο μεγαλύτερο διάστημα, ενώ εντοπίζουμε και μερικά country στοιχεία όπως για παράδειγμα στο “Standing still” ή ακόμα και reggae επιρροές (King of the kingdom). Εκτός του Paul McCartney στο πλευρό του βρίσκονται οι Joe Walsh, Dave Stewart και Gary Nicholson, γνωστοί ως All star band. Σε γενικές γραμμές είναι ένας καλός δίσκος που αξίζει την ακρόαση σας για αυτόν τον μήνα. Highlights: Laughable, Speed of sound, Shake it up.

 

 

 

pains_album_coverThe Pains Of Being Pure At Heart – The echo of pleasure (Painbow records)

Φαίνεται πως η Νέα Υόρκη έχει την τιμητική της αυτόν το μήνα, καθώς οι σχετικά νέοι στα μουσικά δρώμενα Pains of being pure at heart κυκλοφορούν την 4η δισκογραφική τους δουλειά. Με εμφανής επιρροές από μπάντες όπως οι Smiths, Cure, Pixies και Smashing Pumpkins ξεκίνησαν δυναμικά το 2009 με το πολύ καλό ντεμπούτο άλμπουμ τους να κάνει αίσθηση την εποχή εκείνη. Ο ήχος τους κειμένεται μεταξύ indie pop και shoegaze κάτι που συναντάμε και στο “echo of pleasure”.  Στην ουσία μοιάζει περισσότερο για προσωπικό project του frontman Kip Berman, καθώς η αλλαγή στην προσωπική του ζωή λόγω πατρότητας επιρρέασε σε ένα βαθμό την σύνθεση του άλμπουμ. Αυτό που προσωπικά μου αρέσει περισσότερο στους Pains είναι ότι δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μια μπάντα που θα γεμίζει στάδια, αλλά είμαι σίγουρος πως είναι οι κατάλληλοι για ένα live club και για μια βραδιά που θα έχεις να θυμάσαι για πάντα. Αυτό θεωρώ πως επιβεβαιώνεται στο “echo of pleasure”. Highlights: My only, The Garret, So true.

 

 

220px-The_Killers_-_Wonderful_WonderfulThe Killers – Wonderful wonderful (Island records)

Καινούργια δουλειά έπειτα από μια 5ετία για τους Killers, μια μπάντα με ιδιαίτερη  απήχηση στην χώρα μας. Γενικά όμως υπάρχει αποδοχή από το κοινό σε όλο τον κόσμο, κάτι που φαίνεται από τις διακρίσεις και τα μουσικά βραβεία που έχουν αποστάσει στην 15ετή πορεία τους στην δισκογραφία. Στο “Wonderful wonderful” θα συναντίσετε τους γνώριμους alternative rock ήχους τους με αρκετή δόση από inide pop επιρροές (The man) σε συνδιασμό με τα δυναμικά φωνητικά του Brandon Flowers, ο οποίος σημειωτέον δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά καλή φόρμα. Προσωπικά εκτιμώ την αφοπλιστική ειλικρίνειά του, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως ξέρει πολύ καλά ότι τα τραγούδια που γράφει πλέον δεν είναι τοπ επιπέδου ούτε θα μπορούσαν να γίνουν hits. Παρ’ όλα αυτά αν αυτός νιώθει μια μετριότητα στο τελευταίο του εγχείρημα εγώ από την άλλη θεωρώ το “wonderful” ένα αξιόλογο δίσκο για να κατέχει μια θέση εδώ. Highlights: Life to come, Run for cover, Out of my mind.

 

 

a3406811413_10Lali Puna – Two windows (Morr music records)

Οι Lali Puna αποτελούν μια γερμανική μπάντα η οποία κινείται μουσικά στον ευρύτερο χώρο της electropop σκηνής. Το “two windows” είναι ο 5ος δίσκος τους και όπως στο παρερλθόν οι συνθέσεις παραμένουν σε downtempo ύφος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως γίνονται κουραστικοί. Αντιθέτως θα διαπιστώσετε στο άκουσμά του πως αποτελεί το ιδανικό “soundtrack” για τα φθινοπωρινά απογεύματα του Σεπτέμβρη. Παρόμοιες μουσικές θα βρείτε σε μπάντες όπως οι Notwist, Ms John Soda και Console. Θα σας πρότεινα επίσης να ψάξετε το παρελθόν τους, καθώς το “Faking the books” του 2004 αποτελεί έναν από τους καλύτερους δίσκους της περασμένης δεκαετίας στο συγκεκριμένο είδος. Κάπως έτσι κινείται και το φετινό τους εγχείρημα καθώς διέκρινα μια αρκετά ορεξάτη επιστροφή, έστω κι αν αυτό χρειάστηκε λίγο χρόνο παραπάνω. Highlights: Come out your house, Wonderland, The bucket.

 

 

+extra (κυκλοφορούν επίσης τον Σεπτέμβριο):

Mogwai – Every country’s sun (Rock action records)

Benjamin Clementine – I tell a fly (Behind records)

The Clientele – Music for the age of miracles (Merge records)

Van Morrison – Roll with the punches (Caroline records)

Godspeed you! Black Emperor – Luciferian towers (Constellation records)

Ariel Pink – Dedicated to Bobby Jameson (Mexican summer records)

 

 

 

 

 

 

 

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close